Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
H τέχνη του LATTE ART συγκεντρώνει όλα τα εξαίσια χαρακτηριστικά ενός υπέροχου espresso, με μια τέλεια κρέμα από γάλα και το καλλιτεχνικό άγγιγμα ενός αφοσιωμένου, έμπειρου barista.
Το All About Cafe, στο πλαίσιο της έκθεσης Hotelia στη Θεσσαλονίκη, ανοίγει τις πόρτες του και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να δείξεις την τέχνη σου και να καταπλήξεις κοινό και κριτικούς στο LatteArt Throwdown Competition σε ένα event γεμάτο δημιουργικότητα και ενέργεια που θα πραγματοποιηθεί: 11 και 12 Νοεμβρίου 2023, στο Περ. 12 και ώρα 16:00.
Τρεις κριτές θα αποφασίζουν ποιος καλλιτέχνης του καφέ θα περνάει στην επόμενη φάση.
Κανόνες του διαγωνισμού
Οι διαγωνιζόμενοι θα κληρωθούν στην αρχή σε ζευγάρια και ο νικητής από κάθε ζευγάρι θα συνεχίσει τη συμμετοχή του με το επόμενο ζευγάρι, έως ότου μείνουν τελικά δύο, εκ των οποίων θα ανακηρυχθεί ο τελικός νικητής.
Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να σερβίρει 20cl-200ml (στον πρώτο γύρο), σε φλιτζάνια καπουτσίνο για 20cl-200ml (τελικός γύρος).
Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει χρησιμοποιήσουν αυτού του τύπου το φλιτζάνι. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακυρωθούν.
Υπάρχει το όριο των 4 λεπτών. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να παρουσιάσουν το δικό τους ρόφημα μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
A. Εγγραφή διαγωνιζόμενου
Υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων: γίνονται αποδεκτοί έως και 32 διαγωνιζόμενοι.
Για να συμμετάσχει κάποιος ως διαγωνιζόμενος, θα πρέπει να διαθέτει εμπειρία στην παρασκευή espresso και να είναι εξοικειωμένος με τις μηχανές παρασκευής καφέ. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με το σερβίρισμα ροφημάτων που έχουν ως βάση το γάλα (LATTE ART).
B. Χρόνος διαγωνιζόμενων/Απαραίτητες Προϋποθέσεις
- Σε κάθε διαγωνιζόμενο ή σε κάθε διαγωνιζόμενη, θα δοθεί ένας αριθμός. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαγωνιστούν την ώρα που θα διαγωνίζεται το ζευγάρι που βρίσκεται δύο νούμερα πριν από το δικός τους.
- Οι διαγωνιζόμενοι θα έχουν στη διάθεση τους συνολικά 4 λεπτά πίσω από τη μηχανή. Δεν είναι απαραίτητο να καλύψουν ολόκληρο το χρόνο των 4 λεπτών.
- Οι διαγωνιζόμενοι θα παρουσιάσουν τα δικά τους ροφήματα.
- Ο κάθε διαγωνιζόμενος θα έχει μια γαλατιέρα/κανάτα γάλακτος και μόνο μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ακροφύσιο του ατμού.
- Το γάλα (pour over) με το σχέδιο που θα δημιουργεί θα εξετάζεται κατά περίπτωση.
- Θα υπάρχει μια συλλογή από κούπες, από τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει ο διαγωνιζόμενος, αλλά θα μπορεί να φέρει και τη δική του γαλατιέρα, αν το επιθυμεί.
- Θα χορηγείται ο καφές Espresso και το γάλα και δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή. Οι διαγωνιζόμενοι δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους τον δικό τους καφέ espresso ή το γάλα.
- Στην τέχνη του LΑΤΤΕ ART το σερβίρισμα είναι ελεύθερο (free pour). Δεν επιτρέπονται τα διαλύματα με χρώμα και οι ακίδες χάραξης (etching). Τα μόνα συστατικά που επιτρέπονται είναι ο καφές espresso και το γάλα.
- Μόλις ο διαγωνιζόμενος σερβίρει το ρόφημα, πρέπει να το τοποθετήσει στο καθορισμένο σημείο για να τεθεί στην κρίση των κριτών.
C. Απόφαση των κριτών
Τα ροφήματα θα κριθούν με βάση τα εξής κριτήρια:
- Ισορροπία και Συμμετρία.
- Οι γραμμές των σχεδίων πρέπει να είναι ξεκάθαρες, ομοιόμορφες και να μην διακόπτονται πουθενά.
- Η αντίθεση ανάμεσα στον λευκό αφρό και τη σκούρα κρέμα. Κατά πόσο έχουν αναμειχθεί ή ανακατευτεί η σκούρα κρέμα με τον λευκό αφρό.
- Κατά πόσο το επιθυμητό σχέδιο είναι εμφανές και ξεκάθαρο.
- Χρήση του χώρου.
- Το σχέδιο μέσα στο φλιτζάνι είναι αρμονικό και όμορφο.
- Το σχέδιο δεν πρέπει ούτε να ξεχειλίζει από το φλιτζάνι ούτε να δημιουργείται η εντύπωση ότι το φλιτζάνι είναι άδειο ή μισοάδειο.
- Θα πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στο μέγεθος του φλιτζανιού και το σχέδιο.
- Θα ληφθεί υπόψη η γενικότερη εντύπωση και το αισθητικό αποτέλεσμα.
- Το ρόφημα δεν θα πρέπει να έχει πιτσιλιές και το φλιτζάνι είναι σωστά γεμισμένο με το ρόφημα.
Οι 3 κριτές θα είναι έτοιμοι να αναδείξουν τον νικητή.
Καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες!